pühapäev, 26. aprill 2020

Remondiblogi: maja, korter ja kõige algus

Tere, siiasattuja!

Tegin peale pikka veeretamist selle pisikese remondiblogi, et jagada enda kogemusi korteri renoveerimisest ja kõigest muust ühe kodu loomisega kaasnevast. Neid blogisid on küll juba omajagu, aga kuna ma ise lugesin need, mis vähegi haakusid jooksvalt läbi, siis äkki kellelgi on veel mõnest täiendusest kasu :)

Nagu paljudele teistele inimestele, algas ka meile see etapp ühe kuulutuse, mõningase vaagimise ja pöidlahoidmise ning pangalaenuga. Kuna kinnisvaraturg jms muutub ajas piisavalt kähku, siis sellest poolest ei ole enam siin rääkida mõtet.


Korteri ostmise üldreeglid on kõigile teada:

  • ära osta korterit surevasse majja (siin on kindlasti erandeid, aga üldjoontes, et ilus korter mädanevas majas on halb mõte)
  • võta laenupakkumised kõigist pankadest (lisaks intressile varieerub ka nõutav sissemakse protsent jms tingimused) 
  • ära võta oma võimete piiripealseid makseid (st ei liiga suurt kogusummat ega liiga suurt kuumakset) 
  • asukoht, asukoht, asukoht - need on kolm asja, mida sa oma ostu juures muuta ei saa.

Meil oli korterivariantide kohta google'is exceli tabel, mis nägi välja umbes selline:
exceli tabel, kriteeriumid, korteri ostmine, remont

Aitas mõtteid süstematiseerida küll, eelkõige juba alguses see tabeli tegemine: et mis meile korteri juures oluline on. Nagu näha, on lisaks kummagi subjektiivsele arvamusele eraldi välja toodud hinnang hoovile (kas ja kui suur) ning köögile (kas eraldi ja kui suur). Alguses olid seal veel näiteks korrus (liiga kõrged ja esimesed andsid vähem punkte) ja rõdu olemasolu, aga need väga ei varieerunud ja said eemaldatud. Tagantjärgi mõeldes oleks võinud sinna lisada ka hoopis päikselisuse või ajalooliste detailide säilivustaseme või mingit sorti hinnangu küttele, eks neid kriteeriume tasub jooksvalt rahulikult mõelda ja muuta. 

Tulemus oli igatahes see et ostsime ühe armsa korteri eestiaegsesse majja (või peaks ütlema vabariigiaegne, EW-aegne või EV-aegne?). Korter vanas puitmajas on minu jaoks palju suurema kodupotentsiaaliga kui paneelika või uusarenduse korter. Selle korteri juures oli lihtsalt hunnik asju, mis olid õiged ning lisaks oli ta müügis väga hea hinnaga. Vahel ikka veab ka :)

Lisaks oli meil siis kindel otsus eelistada remontimata korterit. Sellele on väga lihtne põhjendus: kui sa oled nii pirtsakas, et nagunii kõik kapitaalselt ringi ehitad, siis ei ole mõtet korteriostuga teise inimese maitse järgi tehtud remonti kinni maksta, et siis oma remont sinna otsa maksta.

Ja siis juhtus kuidagi nii, et me otsustasime kogu remondi teha ise...
Me kumbki ei ole ehitajad, vastupidi, igapäevane arvuti taga töötamine tekitas selle soovi ja mis siis ikka saab takistada kahte noort hakkajat inimest, kellel pea lõikab, käed on otsas ja kes teavad, et google'is pole ikka veel ruum otsa saanud. Ees ootas seega ühe eestiaegse korteri renoveerimine ja kõige töö käigus õppimine.

Aa, ja kas ma ütlesin - me otsustasime ka enamiku remondi tegemise ajast seal juba sees elada...

Sellest vist sissejuhatuseks piisab - järjekordne remondiblogi on alanud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar