pühapäev, 9. jaanuar 2022

Mööbel: köögimööbli ise tegemine II - laud, sahtliboks, külmiku alune kapp, seinariiulid

Alustasin köögimööbli tegemisest rääkimist köögikappidest (alumised kapid, töötasapind, ülemised seinakapid) ning edasi on siis vaja kajastada n-ö väiksemad asjad. Tehnilisi lahendusi ja uusi ideid jagus siiski ka nendega.

Söögilaua tegemine

Okei, see sisuliselt ei vääri omaette lõiku. Ostsime tammeplaadi, tööpinnaga samatüüpi materjal ehk 40mm paks tamme liimpuit pika lamelliga. Võtsime 80x80 tüki ja alguses plaanisin selle lõigata 70x80-ks. Aga kuna me olime selle kappide tööpinna juures juba seda paksu tammeplaati mõõtu ja kujusse saaginud ja kraanikausiava sisse lõiganud, siis meile hakkas järsku selle töö peale mõeldes tunduma, et 80x80 laud on tegelikult täpselt see mis meil vaja on ja ei lähe kuidagi kitsaks seal toas. Seega lihtsalt lihv, kõik servad ümardatud, mitu kihti osmo toiopili nii peale kui ka alla. Ja jalg kruvidega alla. Jala plaanisime tegelikult alguses võtta ühe vana laua alt, mida meie lähedal mööblisekkaris müüdi, aga kahjuks jäime sellest ilma. Jupp aega veel luurasin teise ringi poodides, aga kuna uut sedatüüpi metalljalaga varianti ei tekkinud, siis lihtsalt ostsime jala. Sest üks jalg keskele oli väikses köögis ainumõeldav, olen sellega siiani väga rahul. Ainult et see jalg on seest tühi - teeb pihtaminnes kumedat kellahäält vahel. Ikka räägime, et peaks lahti võtma ja vahtu täis laskma või kaltsu sisse toppima... Aga siiani pole piisavalt häirinud, nii et ootab seda aega, kui enam muid muresid elus pole. Aga teie õppige teiste vigadest ja tehke seda enne laua kokkupanekut.

köök köögimööbli ise tegemine diy laud tamm pika lamelliga liimpuit osmo topoil üks must metall jalg keskel
Isetehtud söögilaud: tammest plaat, metalljalg

Sahtliboksi tegemine

Sahtliboks tuli siis teistest kappidest teise seina ja oli paras väljakutse, kuna selle laius sai külmiku ja pliidi vahel olla ainult 27 cm! Aga joonistasin mis ma joonistasin, nuputasin välja plaani, kuidas asjad sinna mugavalt ära mahutada: väga custom kõrgused sahtlitele. Me tegime kaks 6-sentimeetrist sahtlit, neli 12-sentimeetrist sahtlit ja kõige alla ühe umbes 27 cm kõrguse sahtli. Visuaalselt jäi see täitsa kena ja olgem ausad, lusikaid ei pea tegelikult hoidma 15 cm sügavas sahtlis... Ülemistes ongi kahvlid-noad-lusikad ja siis sellised asjad nagu küüslaugupress, veiniavaja, juustunuga, konserviavaja etc. Järgmistes on asjad nagu kulp, küpsetuspaber, sõel, mikser, saumikser, aga ka eraldi teesahtel. Kõige all on panipaik, kus hetkel hoiame küüslauku valguse eest peidus ja lemmikloomatoitu. Aga kui kõik kapid kõigis tubades on valmis ja paigas, siis vaatame, mis sinna päriselt saab. Sahtlitele tegin sisse ka puidust "eraldajad", mis lihtsalt alt läbi põhja kruvidega kinnitasin.
köök köögimööbli ise tegemine diy sahtlid kitsas sahtliboks puidust kask vineer valge mustad nupud hall kvarts kivi töötasapind
DIY kitsas sahtliboks
köök köögimööbli ise tegemine diy kitsas sahtliboks puidust kask sahtlid sisu eraldaja organiseerija jaotused jaotur noad-kahvlid nugade-kahvlite
Nõudesahtel puidust eraldajatega

Aga milles siis trikk oli? Kuna sahtliboks oli nii kitsas, ei olnud meil külgede peal ruumi raisata. Kapi küljed tegime endiselt 18 mm kaseplaadist, aga sahtlite külgi enam sellega teha ei raatsinud ja mõte siinidest tundus ka õudse ruumiraiskamisena (ja jubeda nikerdamisena). Nii et tegime sahtlite küljed ja põhjad vineerist, kinnitasime esimese ja tagumise plaadi külge ja hiljem "ilus sahtliots" omakorda peale. Vineer-vineer liitumised kinnitasime väljast metalliga. Need pikad liistud, mis on 90-kraadise nurgaga. Ja need panime ka "siinide" rolli, sest needsamad metalliribad jäid oma alumise küljega libisema mööda sahtli tugiribasid (jälle lihtsalt läbi külje kruviga kinnitatud), kuhu veel vildiriba ka peale liimisime, et ei koliseks ja et liiguks ikka hästi. Ja liigub kenasti! Seega ilma siinideta sahtel ei pruugi olla mingi probleem, isegi mitte köögis. Ma ütleks, et mehhanismi puudumine teeb selle võib-olla isegi mugavamaks. Sahtliboksi peale tellisime tööpinna kivist, sai valitud hall kvarts. Siis on otse pliidi kõrval kuumade ja teravate asjadega muretum, pealegi sobis see külmikuga hästi.

köök köögimööbli ise tegemine diy sahtlid kitsas sahtliboks puidust kask ilma siinideta liigub avas erilahendus
Ilma siinideta sahtli mehhanism
köök köögimööbli ise tegemine diy sahtlid kitsas sahtliboks puidust kask ilma siinideta liigub avas erilahendus
Sahtli pagutus avasse

Kõige suurema trikina rakendasime mehe geniaalse mõtte. Nimelt arutasime pikalt maitseaineriiuli üle. Milline, kuhu seina, mitu maitseainet sinna panna, jne. Kui järsku taipasime, et seesama loll standardsügavus köögikappidel - 60 cm - mida me oleme sunnitud siin külmiku (55 cm) ja pliidi (60 cm) vahel rakendama, toob kaasa selle, et sahtli kõige tagant otsast ei ulata elus midagi kätte. Ja siis me otsustasime teha viis ülemist sahtlit lühemaks. Ehitasime kohe enne sahtlite kallale asumist sinna taha omaette "salvkaevu", st boksi kuhu pääseb ligi ainult ülevalt alla. Ja siis ehitasime maitseaineriiuli, millel on kolm korrust üksteise kohal ja mis käib sinna sisse peitu! Kasutad - tõstab üles ja kinnitub tööpinna peale lisajupikesega. Ei kasuta hetkel - lükkad alla ja sulandub tööpinnaga üheks. Seetõttu tellisime ka tööpinna kohe kahe jupina, kuna ise kivi poolitama ei julgeks hakata. Isegi selle maitseaineriiuli ülestõstmise nupukese jaoks auku läbi kivi tehes süda värises sees. Aga kivipuur ei vedanud alt ja midagi puruks ei löönud. Nupuks panime hästi lihtsa messingist kapinupu, mis meil vannitoakapist üle oli jäänud.

köök köögimööbli ise tegemine diy kapid sahtliboks maitseained maitseaineriiul kaval peitu käiv sahtli tagaosas üles tõstetav riiul töötasapinnaga sulanduv ruumi kokkuhoid vähem infomüra
Kolmekorruseline maitseaineriiul

Külmkapialuse tegemine

Paari sõnaga sellest ka. Kuna meil oli vaja radikatorud sealt seinast vedada, aga me ei raatsinud oma sahtliboksiruumist veel poolt ära anda mingi toru pärast, siis otsustasime torud vedada külmiku alt, mitte kõrvalt. Lisaboonusena tõi nimelt külmiku tõstmine kaasa ka selle, et tooli seljatugi ei jää enam külmiku ukse avamisele ette. Nii et meie külmik tõusis täpselt sahtliboksi alumise sahtli kõrguse võrra. Külmikualusele tegime eriti massiivsed taladest jalad, kinnitasime põranda külge kinni ka. Radikatorude osale ehitasime seina ette, ülejäänud osas saab hoiustada näiteks suurt kotti kartuleid või lemmikloomatoitu või seda-karpi-mida-tegelt-läheb-järgmine-nädal-vaja-ja-pole-mõtet-ära-visata. Nii et nüüd on meil tõstetud külmkapp ja kuna meie oma on ca 180 kõrge ja laed on ca 280 kõrged (kuigi tegelt sealt nurgast madalam), siis see üldse ei sega.

väike köök isetehtud köögimööbel kapp tõstetud külmkapp külmkapi alus aluskapp panipaik radiaatori torud kitsas ruumis
Tõstetud külmkapp

Seinariiulid

Seina peale panime paar riiulit, kus hoida käeulatuses kohvi ja veidi kaugemal kohviserviisi ja kohviveskit. Tegime ühest-küljest-avatud risttahuka kujulised, tagasein vineerist. Väljast valge ja seest läbipaistva õlivahaga viimistletud. Alguses pidid kastide vahed suuremad jääma, et õhulisem oleks, aga sai nii. Ma ikka alguses mõtlesin, et teeme millalgi uued natuke väiksemad ja natuke hõredamalt, aga kuidagi läks see vajadus üle. Alguses lihtsalt üledimensioneerisin kohviveski mõõtude järgi, tegelt saanuks selle ka mujale riiulisse panna ja selle võrra need jupp maad väiksemad teha. Ja ma tean, et mul on kuskil neist pildid, aga no praegu mitte ei leia. Tulevad natuke hiljem juurde.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar