pühapäev, 9. jaanuar 2022

Mööbel: köögimööbli ise tegemine I - töötasapinnaga kapid, seinakapid

Katsun nüüd lõpuks ära rääkida köögimööbli tegemise. Köögimööbel sai tehtud kase liimpuidust ning midagi keerulist seal ei olnud. Esiteks tegime me ära nö tavalised köögikapid, nii põrandale kui ka seinakapid. Siis tegime valmis söögilaua. Siis kapiehitus seisis natuke kuni plaatimine jne valmis. Siis tegime ära vastasseinas oleva ja millimeetri pealt külmiku ja pliidi vahele mahtuva sahtliboksi ning lõpetuseks tulime veel ühe geniaalse idee peale. Aga ee... õhupuhasti ei ole siiani üleval... Sest ma kirjutasin kunagi ammu korra ventilatsioonifirmaga, et meil oleks vaja kaks auku puurida ja siis see asi venis ja siis tuli koroona ja siis see asi jäigi venima. Ups. Aga räägime kõigepealt siis neist suurest kappidest.

Alumise köögikapi tegemine

Meie kõige keerulisem kapp oli alumine köögikapp. Nagu ma köögi planeerimise juures rääkisin, siis see alumine kapirivi pidi meil tulema võimalikult "õhuke", kindlasti mitte traditsiooniline 60 cm. Lõplik suurus selgus pärast sobiva kraanikausi valimist - kraanikauss pidi sinna ära mahtuma, aga midagi sellest suuremat meil kuskile alumisse kappi ega selle peale planeeritud ei olnud. Otsisin kõige väiksema eest-taha mõõduga kraanikaussi, kuhu meie kõige suurem supipott siiski sisse mahuks. Kõige parema variandi välismõõt oli 38x50 ja lõplikuks kapisügavuseks jäi 43 cm. Segisti paigaldasime mitte kraanikausi taha, vaid kraanikausi küljele. Alguses väga kartsin et jääb imelik ja otsisin googlest pilte, aga no enam ei tule selle pealegi et see ei ole kõige tavalisem lahendus, väga hästi sobib nii ja säästab palju sügavusruumi kapilt. Lisaks otsutasime teha alumisele kapile mõlemast otsast nö "murtud" nurgad, sest kapp tuleb ukseni välja ja ukse ees tahaks saada liikuda mitte tunda, et kapp on ees (nagu enne ikkagi oli), teises otsas tahaks saada laua taha istuma ja samuti see nurk jääb ette. Üldjoontes oli tegevusplaan väga sarnane riidekapi tegemisega. Kõige esimese asjana lõikasime me välja kapi põhja ning siis lasime põhja külge "alusraami" mis töötab nö jalana (ja mis on eesäärest natuke tagapool, et tekiks varbaruum e toe kick). Selleks alusraamiks kasutasime 45x45 höövelprussi ja katsusime selle kinnitada nii, et nurgad eest otse koledad välja ei näeks. Lisaks tuli meil teha põhja seest ka ristkülikukujuline väljalõige ettejäävate veetorude ja veemõõtja jaoks, igatahes välja nägi asi selline:

köögikapi põhi kapp kapipõhi kask toe kick varbaruum kapi ise tegemine isetehtud DIY köögimööbel puidust jalad toetuspind  höövelpruss
Köögikapi põhi: diagonaalsed nurgad ning kapi jalaks põhjaraam 45x45 prussist

Seejärel lõikasime välja püstiseinad: nii külgmised välisseinad kui ka vaheseinad eri kappide vahel. Neil kõigil lõikasime tagant ülevalt 10 cm pika ja ~1.8 cm sügava väljalõike. Kui olime need püstseinad alt läbi kapi põhja õigesse kohta kinni seisma lasknud, siis kinnitasime kõik seinad ka tagant ühe pika laua külge, mille jaoks see väljalõige tehtud sai. Asi nägi välja nii:

köögikapid kapid ise teha isetehtud DIY kask liimpuit
Köögikapi püstseinad, millest on toestava laua jaoks sälk välja lõigatud

köögimööbel köögikapid kapid töötasapind ise teha isetehtud DIY kask erimõõdus erikuju väike köök
Köögikapi skelett: põhi, püstseinad ja neid fikseeriv tugilaud

Seejärel lõikasime välja pealmise plaadi, st töötasapinna. See tuli 40 mm paksust tammest, seega see saagimine oli ajamahukas :D Lisaks tuli sinna sisse saagida ka kraanikausi ava. Selleks joonistasime mõõdu harilikuga plaadile peale, puurisime nurkadesse suure puuriga augud ette ning lõpetuseks piinasime tikksaagi. Kui ma õigesti mäletan, olin selle pealmise plaadi mõlemad küljed juba ühe korra õlivahaga (läbipaistev TopOil) üle ka käinud, pealt tegin pärast veel mitu korda. Pealmise plaadi kinnitasime massiivsete metallnurkadega. Peale kraanikausi (esialgu kinnitamata) avasse sobitamist valisime välja ka kraani asukoha ning puurisime veetorude jaoks vastava augu.

köök köögimööbel kapid töötasapind tamm osmo topoil liimpuit isetehtud mööbel
Töötasapind (40 mm tamme liimpuitplaat), kraanikausiava peale joonistatud
köök köögimööbel kapid kask töötasapind tamm erimõõdus isetehtud mööbel DIY kraanikauss
Alumine köögikapp koos töötasapinna ja kraanikausiga
kuidas teha ise köögikapid köögimööbel puit liimpuit kinnitus nurgad tugev kannab
Töötasapinna fikseerimine metallnurkadega

Kui siis asi nägi välja juba päris ilus, siis saagisime diagonaalselt ära ka pealmise plaadi esimesed nurgad ning tegime ära kapi siseriiulid. Lõpetuseks kinnitasime liistunaeltega tagaseinaks paksu vineeri, millesse tegime mikrolaineahju riiuli juures ka augud elektripistikuteni pääsemiseks. NB: erinevalt meist, arvesta tagaseina vineeri paksus ikka kohe tööpinna alla! Meie olime unustanud vineeri võrra sügavust lisada pealmisele plaadile ning tulemuseks oli see, et pidime pealmist plaati nihutama ja selle võrra tuli õhemad kapiuksed teha, et need uksed ikka ilusti tööpinna all oleks.

köök köögimööbel isetehtud kapid töötasapind tamm kask must kraanikauss osmo isetegemine DIY erimõõdus erikuju väike kitsam
Töötasapind lõigatud õige kujuga
köök köögimööbel isetehtud kapid töötasapind tamm kask retro pistikupesad osmo isetegemine DIY erimõõdus erikuju väike kitsam
Pistikupesade paigutamine kappi/riiulitesse
köök köögimööbel isetehtud kapid töötasapind tamm kask must kraanikauss osmo isetegemine DIY erimõõdus väike kitsam
Isetehtud köögikapp enne uste paigaldamist

Lõpetuseks uksed ja hinged. Eriti uhke olin meie prügikastilahenduse üle: tegime kolm kasti (bio, üld, pakend), mis avanevad ust ettepoole kallutades. Lihtne teha ja väga mugav, lihtsalt kastid ukse külge kinni (vahetükiga, et prügikotti ka üle ääre keerata saaks) ja hinged alt ukse külge. Ahjaa, kraanikausile tegime ka "pealekäiva" lõikelaua, st lõikelaua, mille välismõõt on kraanikausiga sama, üks nurk kaarjalt ära lõigatud et vajadusel sodi sealt alla lükata, ning põhja all väiksed piklikud "jalakesed", mille peal ta kas laua peal seisab või kraanikausis olles kausi sees paigal püsib ja külgedele ei liigu (vildid veel ka jalgade välisküljel).

köök köögimööbel kapid isetehtud erimõõdus prügikast ette avanev tilt mehhanism hinged all
Kallutusmehhanismiga ettevanev prügikast

Sellest vasakule välisukse poole lahendasime diagnoaalnurga kavala pisikapi (termosed, veepudel, toidukarp, tagavara-piimakann, külmakotid, you know the drill) ning vabasse nurgakesse selle ette riputasime rätikud - ideaalselt kraanikausi juures. Teises küljes jätsime selle diagonaalnurga tagaseinata, et natuke avarust-õhulisust juurde anda, ning jätsime sinna kolm samasuguse äralõigatud-nurgaga kujuga riiulit. Võin öelda, et megarahul olen lõpptulemusega!

väike köök köögimööbel kapid töötasapind tamm kask liimpuit must osmo kraanikauss riiulid erimõõdus erikuju kitsas isetehtud diy täispuit
Isetehtud alumine köögikapp koos kraanikausi ja riiulitega (ja lõikelauaga)

Ahjaa, alumised kapid tahtsin alguses teha tumedaks veidi hallikaks siniseks, tegin isegi värviproove, aga lõin kahtlema ja küsisin mehelt nõu. Tal on aga täpselt üks lemmikvärv: must. Nii et ta ütles, et teeme mustaks, et nagunii kraanikauss on must kivi ja lauajalg on must metall. Tegimegi. Ja umbes samal ajal tulid mustad kapid moodi, nii et natuke aega oli meil kogemata trendikas köök!

Ülemise köögikapi tegemine

Ülemise köögikapiga oli sisu lihtne, aga mu suurim mure oli, et kas see ka kuidagi seinas püsib! Kapid on niigi rasked, täispuit veel eriti ja lehtpuu (tegime kasepuidust) ikka ka veel omakorda raskem.
puidust köögimööbel köögikapid seinakapid isetehtud diy osmo valge kask
Ülemine köögikapp õlivahaga viimistletult
Ülemise kapi otsustasime oma maise vara põhjal jagada kaheks: kuivatusrestiga nõudeosa ja laiem kuivained + klaasid + varia osa. Nõudeosa laiuse otsustas seega õige mahutavusega nõudekuivatusrest. Mu eesmärk oli saada sisuliselt võimalikult kitsas, st mahutada ära kõik meie 7 taldrikut nii, et nad saaks üle ühe vahe panna, et hõredam ja ruumi lisanduvate jaoks vajadusel. No supitaldrikud ja piklik snäkitaldrik võtavad ühe lisa-vahe ka, et siis ütleme 16 vahega nõuderesti oli vaja. Ja saime ilusti 18-vahese nõuderesti! Kinnitasime kahe pika tugiposti abil kappi, nood lasime lihtsalt läbi külgseinte kruvidega kinni. Ja selle kohale kaks tavalist riiulit: kruusidele ja kaussidele jne.
puidust köögimööbel köögikapid seinakapid isetehtud osmo valge nõudekuivatusrest
Ülemine köögikapp koos ustega (nõudekuivatusrest veel kinnitamata)
Kapi teise poolde tegime lihtsalt kolm riiulit. Kartsin natuke, kas tulevad liiga pikad ja hakkavad painduma raskuse all, aga ligi kaks aastat hiljem pole ühtegi paindepoegagi näha. Kappidele paigaldasime vaikseltsulguvad hinged (freesi ümmargune süvend, peitelda üleni madalaks, kinnita hing) ja mustad puidust retromoega kapinupud. Lisaks, ülemise kapi planeerisime alumisest lühema: vasakud servad on tasa, paremal st söögilaua pool lõpeb ülemine kapp tükkmaad varem ära. Selle asemel panime töötasapinna puidu jäägist väikese riiuli, mis tuleb täpselt sama kaugele välja kui alumine kapp, sügavus on ca sama mis alumise kapi otsaserv pärast siis seda nurkade mahalõikamist alles jäi. Väga hästi läheb visuaalselt kokku. Ja muidugi siis pistikupesad planeeritud riiulite juurde, veekeetja ja kohvimasina jaoks. Riiulid kinnitasime metallist kanduritega, ülemise seina külge, alumise kapi omad kapi külje külge.
puidust köögimööbel köögikapid seinakapid must valge köök isetehtud DIY osmo
Köögikapid enne alumiste uste paigaldamist

Ja mõned algsed joonisepildid ka lõpetuseks
köök mööbel kapid köögikapid joonis isetegemine DIY
Mõned köögikapi tegemisele eelnenud joonised

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar